Vrijdagavond kwamen we aan op onze eindbestemming van de run: Stockholm.  Een stad waar we allebei nog nooit geweest waren. We hadden dan ook 2 nachtjes in het hotel geboekt. Nadat we zaterdag hadden uitgeslapen in plaats van om 8 uur aan de start te staan wilden we richting het oude centrum van Stockholm genaamd Gamla Stan. Eerst zijn we even langs Carnext geweest in Stockholm voor Henri maar vervolgens reden we richting het centrum. Wij hadden natuurlijk de mazzel dat er een soort van protest gaande was. Een vrachtwagen en nog wat auto’s met Canadeze vlaggen probeerden ook het centrum in te komen en de politie deed zijn uiterste best die tegen te houden. Helaas betekende dat ook dat wij werden tegengehouden. Olav zijn felle kleurtjes en uitdossing behoorde volgens de politie toch ook zeker tot de protestrally. Na 2 pogingen om uit te leggen dat we slechts toeristen waren en gewoon graag de stad wilden zien maar oom agent ons een zeer resoluut nee gaf, zijn we via een andere oprit het centrum in gegaan.

De oude stad van Stockholm, waar ook het koninklijk paleis staat, is een aaneenschakeling van kleine straatjes met mooie huisjes, winkels en leuke restaurantjes. We hebben uiteindelijk een parkeerplek gevonden voor Olav en zijn lekker gaan rondwandelen. We hebben heerlijk gegeten bij een steakhouse en ik heb Moose sokken gekocht. Genoeg toeristische meuk hier om uit te kiezen. Daarnaast hebben we nog even geshopped. Henri heeft een mooi paar nieuwe wandelschoenen en ik heb een nieuwe broek gekocht omdat mijn spijkerbroek bijna van mijn kont viel.

Savonds besloten we in ons hotel te eten. Al gauw raakten we in gesprek met andere runners die ook nog in het hotel zaten. Dit was voor hen de 5e run, dus meer dan genoeg om over te praten.

Op zondag zijn we naar Skansen geweest. Een van de oudste openlucht musea ter wereld. Hier staan allerbei gebouwen uit heel Zweden die typerend zijn voor de geschiedenis van het land. Maar daarnaast is er ook een dierentuin. Tijd om dan toch de rendieren en elanden te zien. Weliswaar niet in het wild, maar toch: we kunnen zeggen dat we ze gezien hebben in Zweden. Terwijl het zonnetje begon te schijnen hebben wij lekker door dit mooie park geslenterd.

Later in de middag zijn we naar het Vasa museum gegaan. Een super indrukwekkend museum over de Vasa, een schip van ruim  300 jaar oud. Het museum is letterlijk om het schip heen gebouwd. Het schip dat bij Nemo Amsterdam ligt is 2/3 van het formaat van dit schip en dit schip is letterlijk van de zeebodem afgehaald. Mocht je een keer naar Stockholm gaan, moet je hier zeker heen.

Na dit mooie schip zijn we op pad gegaan naar onze volgende bestemming: Laappeenranta in Finland. Ja je leest het goed. We gaan alsnog naar Finland. We hadden voor de laatste week nog niet echte plannen. We wilden eventueel in Zweden blijven, misschien naar Noorwegen of Denemarken. Oorspronkelijk zou de carbagerun echter in Helsinki eindigen en zouden we op bezoek gaan bij een vriend van Henri. We hebben besloten dat alsnog te doen. Het volgende blog is dus vanuit Finland.

2 Comments

  1. Zo te lezen is een bezoek aan Stockholm aan te raden. Ik zal het onthouden. Lachwekkend het verhaal over de blokkade. Zo te lezen hebben jullie daar ver geen last van gehad. Het houdt in heel veel landen de gemoederen bezig, dus eigenlijk wel logisch deze starre houding.
    Nu Laappeenranta. Volgens mij een prachtig gebied aan een meer met vele eilandjes.
    Ben benieuwd naar jullie belevenissen aldaar.

  2. Leuk dat jullie toch nog door reizen naar Helsinki. We hopen dat jullie verslag van jullie omzwervingen blijven doen via dit blog. We blijven jullie volgen en wensen jullie bij deze nog veel mooie en veilige kilometers samen met Olav.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *