We vertrekken rond 9 uur sochtends van Lappeenranta naar Helsinki. Vanaf daar is het 2 uurtjes varen naar Talinn. Voor het eerst in 3 jaar dat ik weer eens een nieuw land bezoek, namelijk Estland. Voor Henri is dit het derde nieuwe land. We vertrekken met een temperatuur van -12 in de ochtend, maar eenmaal aangekomen in Talinn is het slechts -2.   De boottocht gaat voorspoedig en de haven is maar 8 kilometer van het centrum. Om ongeveer half 4 komen we aan in Talinn en nog voor 4 uur zijn we ingecheckt in ons hotel aan de rand van het oude centrum.

Bij aankomst weet de receptioniste ons te vertellen dat het morgen, de 24e, een nationale feestdag is en dat de stad grotendeels afgesloten gaat zijn voor autoverkeer. Het blijkt Onafhankelijksdag te zijn. Estland viert de onafhankelijkheid die het in 1918 kreeg. Overigens behoorden ze van 1940 tot 1988 tegen hun zin in bij de Sovjet Unie maar de datum die ze vieren is de oorspronkelijke onafhankelijkheidsdag.

We wandelen savonds het mooie middeleeuwse centrum in om een hapje te eten. Van grote kerken tot oude stadsmuren tot vrolijk gekleurde gebouwen en mooie pleintjes. Talinn heeft het allemaal. We vinden een gezellig restaurant waar we lekker hebben gegeten en nog proosten op wat goed nieuws vanuit huis. Ondertussen houden we het nieuws wel in de gaten. Want toen het plan ontstond om alsnog via de Baltische staten te reizen was de situatie met de Oekraine nog niet zo dreigend. Wat een enge dingen gebeuren er allemaal daar. Gelukkig zitten we nog ruim 2000 kilometer ervandaan maar we houden alles nauwlettend in de gaten.

Terwijl we van het restaurant naar ons hotel lopen via een andere route zien we in eens allemaal militaire voertuigen staan. We zijn blij dat de receptioniste ons vertelde van onafhankelijksheidsdag en dat er onder andere een militaire parade is morgen. Je zou toch bijna denken dat de Russen toch dichterbij zijn dan we dachten.

We besluiten de volgende dag na het ontbijt die militaire parade eens te bekijken. Zoiets kennen wij natuurlijk niet. Het is geen protserige parade zoals we dat van TV kennen van Korea or Rusland, maar het is toch wel tof om te zien. We zijn een uur te vroeg, maar veroveren daardoor wel een plekje vooraan vanaf het uitkijkpunt op het plein. We weten wat vlaggetjes te scoren en wachten. In totaal hebben wij bijna 2,5 uur daar gestaan, want we waren niet alleen een uur te vroeg maar zo’n parade duurt nog best lang blijkbaar. Ach hebben we dat ook weer meegemaakt.

Met Estlandse vlaggetjes.

Smiddags wandelen we verder door de oude binnenstad en komen we terecht in een middeleeuws restaurant voor de lunch. Het restaurant is ingericht als Taverne van 400 jaar oud, de verlichting gebeurd enkel met kaarsen en de drankjes worden in kruiken en kelken geschonken. Gelukkig is het eten wel gewoon vers en erg lekker. Ik kan nu zeggen dat ik Beer, Eland en wild zwijn heb gegeten. Henri hield het bij eend.

mooie straten

De lunch hebben we er weer lekker afgewandeld door de mooie straten van de stad. Morgen rijden we ongeveer 600 kilometer naar Litouwen om daar de boot te pakken naar Kiel.

2 Comments

 1. Ja zo’n parade is wel bijzonder om mee te maken. Het vraagt wel veel geduld.
  De beschrijving van het middeleeuws ingericht restaurant doet me denken aan de beafeter in Londen waar wij vroeger ( 43 jaar geleden🙈) met onze handen moesten eten.

  Mooie afsluiting van een prachtige vakantie.
  Eerlijk gezegd ,zoals al bekend bij jullie, zal ik blij zijn dat jullie op de boot zitten. 😊
  Ha ha. Hoor net dat Han hetzelfde heeft geschreven.
  Nog een goede reis en kom gezond weer terug

 2. Kan me alleen maar aansluiten bij bovenstaand commentaar. Ook wij zullen blij zijn als jullie in Kiel weer aan land stappen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *