We starten vandaag in Lillehammer. Ons hotel is vlakbij dus we zijn weer vroeg bij de start. Om 8 uur worden de eerste routes uitgedeeld en wie hem als eerste heeft, kan als eerste op pad. Vandaag bleek dat een goede keus. Wij reden samen met drie andere teams al 35 km verderop toen op de app door kwam dat mensen vast stonden bij de start en zo soms 40 minuten moesten wachten voordat ze überhaupt van de start konden.

Zodra we Lillehammer verlaten mogen we eerst 60 km over een hoofdweg. We klagen eerst een beetje, maar houden dan al snel onze mond. Deze weg loopt namelijk door een fjord en we genieten van de mooie besneeuwde bergtoppen, de mist die daar tussen hangt en een rivier die half besneeuwd aan onze linkerkant stroomt.

Na 60 km slaan we haaks af en rijden we de bergen in. Een hier staat ons een cadeau te wachten. We rijden binnen de kortste keren op 1100 meter, boven de wolken en krijgen een strak blauwe lucht en witte vlakte. Het is niet vast te leggen op de foto hoe mooi dit is.

We laten de drie autos met wie we op rijden hun ding doen en we rijden in een wat langzamer tempo verder. Veel van de kilometers vandaag rijden we met zijn tweeën. Sporadisch komen we andere autos tegen. Henri vraagt zelfs of we wel op de goede route zitten.

Achter ons gebeurd van alles, maar net als gisteren krijgen we daar weinig van mee.
We stoppen ergens bij een supermarkt om onze ramen te wassen. Zoveel zand, sneeuw, vocht en pekel betekend dat onze ruitenwissers wel zo een beetje klaar zijn. Morgen even nieuwe regelen. Henri spuit enthousiast wat net gekochte sop op het raam… Genoeg om een week de vaat mee te doen… Toen nog maar even naar binnen om een trekker te kopen zodat we het sop van de ramen konden krijgen.

We rijden lekker door over mooie (maar gladde) wegen. We horen veel mensen op de app zeggen dat we sneeuwkettingen moeten leggen. Maar Olav: die heeft ze niet nodig.

De BBQ masters hebben ‘s middags weer een mooie plek op gezocht. We rijden maar een kwartier achter ze aan een sluiten uiteraard weer aan. Dit keer hebben ze zichzelf overtroffen.

Ze blijken bij een oude viking te staan. Deze man heeft zelf een viking huis nagebouwd, geeft workshops in de viking ambachten als smeden en houtwerken. Hij leidde iedereen rond in het huis en vertelde hoe het was gebouwd en dat hij er met zijn vrouw zelf 8 jaar in heeft gewoond. Hij was ziek dus woonde weer in een normaal huis nu.

We staan met staan met 14 man op zijn terrein en kijken uit over een mooi meer en de bergen. De man vind het prachtig. Hij eet en drinkt wat mee en danst zelfs mee op de muziek.

Tot slot van dit feest wordt het stuk eland vlees dat Henri maandag op de kop heeft weten te tikken in een tentje langs de weg wat een visrokerij en eland farm bleek te zijn. (Maar geen levende eland gezien). Het vlees is fantastisch!

Dan door naar de finish. Morgen starten we zonder sneeuw aan de Atlantische kust van Noorwegen om de Atlantic highway te rijden en dan weer terug naar de sneeuw in Hamar.

2 Comments

  1. Wat weer een mooi verhaal. Weer een andere belevenis dan vorig jaar. Die bbq man moet je bevriend houden, hoewel hij nu ook van jullie eland vlees heeft genoten. Prachtige trip weer.

  2. Prachtig dit verhaal. We zijn in de zomer een keer in die buurt geweest. Het ene moment lekker in de zon en ruim 20 graden en dan omhoog de bergen in waar ze volop aan het skiën waren.
    Mooie omgeving.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *