In de vroege ochtend van 12 maart reden wij me Olav richting Hardenberg voor een meet-up met allemaal Subaru rijders. We zijn namelijk sinds kort lid van Subaru Club Nederland. Dit is een club voor Subaru eigenaren en deze club organiseert allerlei leuke evenementen. Vandaag was zo een leuk evenement: een FOX rit.

FOX staat voor Forester, Outback en XV. Dit zijn de wat hogere modellen van Subaru. Deze rit gingen we namelijk off road. Spelen in de modder.

Om 10 uur ‘s ochtends stonden we dus in Hardenberg. Henri heeft nog even de winterbanden verwisseld voor de AT (All Terrain) banden voor wat extra grip. En daar stond Olav dan tussen de mooie glimmende Subaru’s. We waren een beetje bang dat andere deelnemers het wellicht raar zouden vinden dat we met een barrel meededen. We hebben echter alleen maar leuke reacties gehad.

Na de koffie en een gebakje gingen we op pad. Er waren in totaal 24 auto’s en we reden in kleine groepjes de route van ongeveer 100 kilometer. In de ochtend reden we al een paar keer off road. Dat waren voornamelijk onverharde wegen tussen de weilanden in en kleine paadjes. Het had de afgelopen dagen gesneeuwd en geregend, dus er was op sommige plekken wat leuks te beleven. Op naar de lunch locatie, waar een soepje, een broodje kroket en een broodje ham/ei klaar stond voor iedereen.

Terwijl we bij de lunch nog vertellen dat andere Subaru’s die geen grondspeling hebben ook best mee hadden gekunt, wordt ons verteld over het middag programma. ‘Het mooiste stuk van de route komt nog’. Vertelde de organisator. En dat klopte. Het begon al met een klein motorcross circuitje waar we langs reden. Dat vroeg er om om even over heen te rijden.


Een van Subaru’s (zie foto) ging echt vol gas er doorheen en ook Olav heeft een leuk rondje gereden. Door de lokale mensen werd het iets minder gewaardeerd. Er kwam een boze man aanlopen die vond dat we het terrein aan het vernielen waren. Dat viel allereerst erg mee en daarnaast was het niet duidelijk dat het privéterrein was. Maar snel weer door.

Al snel reden we de bossen in, in de buurt van Hellendoorn. De onverharde paden waren hier niet alleen met modder, maar ook met mooie diepe kuilen. Olav is verhoogd en daar waren we toch stiekem wel blij mee. Alle auto’s hebben het gered. Er reed zelfs een Justy mee. Deze was ook verhoogd, anders zou die het nooit gered hebben.

De nieuwste auto die meereed had overigens pas 9000 km op de teller. Bij Olav maakt een krasje meer of minder niet uit. Maar op zo een nieuwe auto… Ik denk niet dat wij dat gedaan zouden hebben.

Ook leuk om te melden is dat de oudste deelnemer 79 was. Aart en zijn vrouw deden al jaren mee met FOX ritten en genoten vooral van het door de modder rijden. ‘Daar is zo een auto toch voor bedoeld’.

Rond half 5 waren we dan bij de finish. Nog even gezamelijk een drankje en nagenieten van de dag. We gaan zeker nog een keer mee!

Wil je overigens een beeld bij de rit? Dan hebben we ook een klein filmpje gemaakt. Deze vind je hier:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *