Dag 4 – Vuokatti Rovaniemi

-24 zegt de thermometer deze ochtend. Wanneer we bij de auto komen roepen een aantal medebarrelaars dat ze even wachten tot iedereen de auto gestart heeft. Je weet het nooit met deze temperaturen. Gelukkig is onze Olav een beer van een vent. Hij start in een keer.

We maken alle lampen deze ochtend zelf schoon en gaan op pad. Het doel voor vandaag is om in Rovaniemi te komen. We rijden rustig en nagenoeg alleen over schitterende wegen. Op sommige stukken lijken de bomen net van die witte plastic action dingen. We rijden langs mooie meertjes en leuke wegen.

Wanneer we weer een stukje gedroned hebben sluiten we aan bij een groep van 4 auto’s. We rijden de rest van de dag met hun op.

Bij een kleine stop worden de knakworsten voor het eerst uit blik gehaald en op het gasstel gegooid. Bij de rijders van de Subaru Outback blijkt het gas bevroren te zijn. Hun kooktoestel doet niks, dus ook die worstjes gaan er bij ons op. Ze grappen nog: “We wilden eerst eieren bakken. Maar die zijn ook bevroren. En dat terwijl er een dooier in zit…”. Na de lunch wordt ook nog eens koffie geregeld. Hoe luxe!

We rijden rustig door en genieten van het landschap. Over het bakkie komen af en toe leuke grappen en gezellige verhalen. Wanneer we weer stoppen voor een bakkie koffie mag Henri iets doen waar hij al 3 jaar van droomt.

Je moet weten toen wij de Subaru kochten, dat Henri zag hoe die overal doorheen ploegde. Daar waar andere auto’s vast kwamen te zitten, weg gleden of simpelweg niet meer vooruit kwamen, wist de Subaru altijd een weg te vinden. Henri zag Olav dan ook als zijn eigen ‘ice road rescue’ wagen. Ware het niet dat we nog nooit iemand hoefden te helpen. Maar nu was er dan een volvo die niet meer weg kon komen. Henri pakt zijn sleepkabel, koppelt m aan en geeft voorzichtig gas. De Volvo komt mee. Op eigen kracht… Daar ging zijn droom… Gelukkig hebben we nog een aantal dagen te gaan, dus wie weet!

Bij de koffie krijgen we het bericht dat een van de deelnemers een ongelukje heeft gehad met een local. Ze zijn zelf helemaal ok, maar de auto is total loss. Dat soort berichten zijn toch even schrikken.De twee berijders worden door een ander team meegenomen en wij besluiten de ontstane file te vermijden door een fantastisch en pikkedonker binnendoor weggetje te nemen.We komen veilig aan in Rovaniemi waar we twee nachtjes in een appartement slapen. We eten samen met de groep waar we de middag samen mee gereden hebben en genieten na van de dag. Morgen uitslapen want we hebben een vrije dag.

2 Comments

  1. Jullie zien en beleven een hoop. Heeft Henri nou werkelijk gedacht dat hij een VOLVO op gang moest helpen en/of lostrekken, die grap geloofd niemand. Filmpje op you tube van de eerst dagen is het aanzien ook meer dan waard en we verwachten er meer. Groetjes en nog veel plezier. Doe wel voorzichtig en kom heel terug. Dus neem geen voorbeeld aan jullie collega rallyrijders.

  2. Weer een gezellig smeuïg verhaal. Ik hoop, Henri dat je nog genoeg dromen over hebt. Maar het was te proberen. Gelukkig dat olav sterk genoeg is.
    Inmiddels een idee gekregen van het verblijf van de kerstman. Zo te zien big business.
    Maar jullie zijn er geweest.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *