Vandaag is een rustdag. De temperatuur is maar -2. We hebben het warm….Dat is toch ruim 20 graden warmer dan in Vuokatti. We slapen uit en ontbijten rustig. Bij het ontbijt sluiten we aan bij Tonny en Arwin van de Subaru Outback. Zij gaan vandaag met de hondenslee op pad. Super stoer. Nu heeft Tonny een eigen fokkerij voor berner sennens, dus iets met honden doen is m wel op het lijf geschreven.

Wij gaan vandaag echter op pad met rendieren en brengen een bezoek aan de Sami. Een stukje cultuur. Maar eerst voeren we alvast de opdracht voor morgen uit: schrijf het woord ‘ Barrel challenge’ met de spullen uit je auto. We zoeken een parkeerplaats op en beginnen. Het zal je niet verbazen dat we meer dan genoeg zooi mee hadden om het parkeerterrein vol te leggen.

Dan is het tijd voor de rendieren. Ze zijn zo cool. Parmantig stappen ze door de sneeuw heen. Onze Sami gids verteld over zijn kudde. Die leeft niet hier maar vlak bij de grens met Noorwegen en Finland. Er leven schijnbaar rond de 60.000 rendieren in Scandinavië en ze zijn geen van allen wild. De dieren worden vooral gehouden om het vlees. En alhoewel ze vrij rond kunnen lopen, worden de kuddes wel degelijk in de gaten gehouden.

Elk rendier krijgt een specifieke markering in het oor zodat direct kan worden herkent van welke familie het dier is.In tenten leven de sami allang niet meer. Behalve tijdens de migratie. Twee keer per jaar worden de dieren verplaatst. Hoe kouder het is, hoe beter voor het dier. In de winter dus het binnenland, maar in de zomer is het juist aan de kust kouder.

Net voordat we bij het hotel terug zijn, zien we een team met de motorkap open. Het lijkt erop dat hun dynamo stuk is. Ze dachten en reserveer te hebben, maar dat blijkt niet het geval. We geven ze een starthulpje met onze jump starter en ze kunnen iniedergeval weer rijden. Morgen vroeg even naar de Biltema.

‘s Avonds gaan we weer met zijn allen eten en wisselen verhalen uit van de dag. Gijs, Stijn, Tonny en Arwin raakten niet uitgepraat over de hondensleetocht. Daan, Kevin en Renske hebben zich vermaakt op de sneeuwscooter. Sonny en Ronald hebben gewoon een beetje rondgereden.

Na het eten rijden we nog naar een donker punt. We weten eigenlijk wel dat het geen zin heeft, want het is bewolkt. Maar je blijft toch hoop houden… Wellicht morgen in Narvik.

One Comment

  1. Jullie vermaken je nog steeds. De filmpjes zijn ook ontzettend leuk dus we verwachten nog het een en ander van jullie. groetjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *